Programma

Programma's 2024- 2025

Wien bleibt Wien...

Wenen, het kloppende hart van de muziek, daar waar Mozart zijn eerste concerten gaf, Beethoven met zijn revolutionaire muziek de boel op stelten zette en Bruckner en Mahler hun muzikale basis legden.

Brahms die grote bewondering had voor Strauss de walsen koning, schreef in een kroeg op een servetje de eerste maten van “An der schönen blauen Donau’ met als voetnoot: ‘Leider nicht von mir…’ 

Afgewisseld met korte anekdotes voeren we U met een muzikale reis door Wenen met de lichtvoetigheid van Mozart, de lyriek van Brahms en ja….ook een zwierende wals van Strauss om mee af te sluiten.

Wien bleibt Wien…

 

Parijs, eind 19e, begin 20e eeuw. La belle epoque, oftewel de mooie eeuw.

De muziek en de kunst bloeit als ooit tevoren, de economische en industriële groei neemt duizelingwekkende vormen aan. Op alle vlakken volgen zich vernieuwingen in een razendsnel tempo op.

We nemen U terug in de tijd, naar de composities van belangrijke componisten uit die tijd. Saint- Saens, Fauré, Ravel, Debussy…

Zoals ook in de kunst een tegenreactie zichtbaar werd met de opkomst van het impressionisme en het kubisme, zo waren de tegenstellingen ook hoorbaar in de muziek. De traditionele Saint Saens en Fauré versus de vernieuwende Ravel en Debussy.

We verheugen ons U als luisteraar mee op reis te nemen door deze fascinerende tijd.